instagram      
spacer
  home/ YouTube/ YouTube geschiedenis      
spacer

Youtube
YouTubeYouTube is in februari 2005 in opgericht door een drietal werknemers van PayPal. In december werd de video website officieel gelanceerd maar had toen al 8 miljoen bezoekers per dag. De slogan van de site was: "Broadcast Yourself". De website groeide ongekend snel, na een jaar stond de site al in de top 10 van meest bezochte websites wereldwijd. Er werden in 2006 65.000 filmpjes per dag op geplaatst. Dit trok de aandacht van enkele Internetreuzen waaronder Google. Zij kochten in november 2006, 20 maanden na de oprichting, YouTube voor 1,65 miljard dollar. Zelfs in 2006 leek dat een laag bedrag voor een top 10 website zeker als je dit bedrag naast de beursgang van Facebook (100 miljard dollar) of de overname van LinkedIn door Microsoft ter waarde van 26 miljard dollar legt. Aan de andere kant zijn er lagere overname bedragen bekend zoals Android die in 2006 door Google voor slechts 50 miljoen dollar werd opgekocht.

Vanaf 2007 was het mogelijk om reclame voor een video te laten plaatsen. Dit betekende het startschot voor Vloggers. Als er maar genoeg mensen naar hun filmpjes keken kregen zij automatisch een deel van de reclame inkomsten van Google. Het andere deel ging naar Google zelf zodat YouTube al snel een winstgevende website werd. Het aantal bezoekers en uploads steeg, in 2009 waren er al 1 miljard kijkers per dag. YouTube had in 2016 meer dan 1 miljard gebruikers. Vanaf 2016 is meer dan de helft van de views op YouTube via een mobiele apparaat. Doormiddel van je Gmail kun je vrij gemakkelijk je eigen YouTube kanaal beginnen.

Geschiedenis van de video
Videocamera's kwamen in de jaren 80 van de vorige eeuw bij particulieren terecht. Hiervoor werden er door de cunsument relatief dure 8 mm films gemaakt die meestal niet langer dan 3 minuten duurden. De camera’s zijn sindsdien kwalitatief steeds beter en goedkoper geworden waardoor er op grote schaal gefilmd wordt; YouTube is daar een gevolg van, waar sinds 2005 video's door gebruikers geupload kunnen worden.

Film 1895
projectorDe eerste filmbeelden werden gemaakt door een aantal fotocamera's naast elkaar op te stellen en voor iedere camera een draad te spannen vanaf de afdrukknop naar een stokje op de grond. Door met een paard de draadjes kapot te lopen werden er een aantal foto’s van het lopende paard gemaakt. Wanneer deze foto’s achter elkaar bekeken werden kon men een paard zien lopen. Voor de wetenschap was dit experiment ook interessant omdat men toen voor het eerst kon zien dat een paard met al zijn benen los komt van de grond als hij in galop loopt, met het blote oog was dit niet te zien. De eerste echte filmcamera ontstond toen het foto-negatief zo ver ontwikkeld was dat het materiaal flexibel genoeg was om snel door een camera te gaan. Men moest toen nog wel een filmcamera ontwikkelen die de filmrol in stopmotion langs de lens konden laten gaan. Een film bestaat ongeveer uit 24 beelden in een seconde. Het celluloid (film negatief) moet daarom 24 keer per seconde een kort moment voor de lens stil staan om belicht te worden zodat het beeld vast wordt gelegd. Je zou kunnen zeggen dat een filmcamera 24 foto’s per seconde maakt waardoor er voor het menselijk oog een vloeiende beweging ervaren kan worden. Edison liet in 1893 de eerste film zien met zijn Kinetoscoop film projector. De gebroeders Lumière lieten in 1895 de eerste film aan een publiek zien; fabrieksarbeiders die de fabriek verlaten. Deze beelden zijn nog steeds bewaard. De eerste films werden zonder geluid opgenomen, tijdens de vertoning van de film was er meestal een pianist en een verteller aanwezig die live het geluid bij de film verzorgde. Rond 1930 kwamen de eerste films met geluid in de bioscoop, wat een einde van de carrière van veel stomme (geluidsloze) filmacteurs inluidde omdat hun stem niet om aan te horen was. In de jaren 70 werd de 8 mm film camera (super 8) voor consumenten populair. Deze films waren zonder geluid maar het apparaat (600 gulden) en de film rollen waren voor de liefhebber betaalbaar.  De filmpjes hadden een lengte van 3 minuten, om langere films te maken moesten de filmpjes aan elkaar geplakt worden. Door de komst van de videocamera zijn de 8 mm camera’s volledig van de markt verdwenen.Video 8

Analoge video 1985
In 1982 kwam Sony met de eerste professionele analoge videocamera die 25 frames (beeldjes) per seconde maakte. Deze camera maakte gebruik van het Beta max formaat, andere formaten waren VCC (Philips) en VHS. Het VHS formaat werd uiteindelijk het standaard formaat. In 1985 kwam Sony met de Video8 camera die voor de consumentenmarkt was.

Digitale video 1996
DV videoHet video formaat codeert video op een magneetband in een digitaal formaat met DCT-compressietechniek. De DV-tape bestaat in 2 formaten: MiniDV en DV. Beide slaan de video-opname op met 25 megabit per seconde, wat ongeveer overeen komt met 3,6 megabyte per seconde. De opslagcapaciteit van de MiniDV-cassettes ligt rond de 12,66 gigabyte voor een 60 minutencassette. Voor de cosument werd dit de doorbraak van de homevideo. Was de 8mm en de video camera nog voor de liefhebber, de DV camera werd onderdeel van menig middenklasse huishouden. De video bandjes konden op de computer worden ingeladen en met bijvoorbeeld Adobe Premiere worden bewerkt. De eerste versies Adobe Premiere (1991) waren alleen op een Apple te gebruiker waardoor op de dag van vandaag nog veel video editors met een Apple computer werken. Pas vanaf 1995 kwam Adobe Premiere 5.0 zowel voor de Apple als Windows uit en was de meerwaarde van de Apple opgeheven. Het dure Avid video montage programma werd door de professionals gebruikt.

Tapeloze video 2005
Rond 2003 kwam Sony met een video camera waar direct op een geheugen kaart of harde schijf opgenomen kon worden. Deze video's kunnen direct op de computer worden ingeladen. Er wordt niet meer met tapes gewerkt wat het gebruikersgemak verbeterde. Camera's met een SD kaart hoeven niet eens meer op de computer te worden aangesloten, de kaart kan uit de video worden gehaald en in de computer worden gedaan. Mobiele telefoons werken ook met dit principe waardoor de hoeveelheid home video's sinds 2005 enorm gestegen is. Het is dan ook geen toeval dat YouTube in 2005 is ontstaan. YouTube is de website waar men amateurvideo's kan bekijken.

Mobiele telefoons 2012
De videocamera's op mobiele telefoons zijn steeds beter geworden zodat belangrijke gebeurtenissen in de wereld steeds meer door amateurs vast gelegd worden. Deze beelden worden door serieuze media overgenomen. Digitale spiegelreflex camera's kunnen films kunnen opnemen ipv alleen maar foto's. Deze films hebben dezelfde kwaliteit als professionele videocamera's. Beeld is dus steeds meer in handen van "the man in the street" gekomen, doordat de opname kwaliteit op een professioneel niveau gebracht is . Het geluid daar en tegen zal nog wel even achter lopen bij professionele opnames, dat streepje zal de gevestigde media nog wel even voor houden.

 

Video editing


spacer
         
spacer