instagram      
spacer
spacer home/ YouTube/ video editing spacer
 

Video editing geschiedenis
Film editing
filmRond 1890 ontstonden er de eerste films van celluloid. Deze filmrollen bestonden uit 24 frames per seconde, wat inhield dat er 24 foto's (frames) per seconde werden gemaakt. Dit worden analoge films genoemd, maar strikt genomen klopt dit niet omdat er dan een continue stroom van beelden zou moeten zijn. Een klassieke filmrol kon maximaal 10 minuten aan film bevatten, daarna moest de filmrol vervangen worden door een ander. De eerste films waren daardoor korte films. Door filmrollen aan elkaar te plakken konden er speelfilms gemaakt worden met een verhaallijn. Le voyage dans la lune (fantastische science fiction film) is de eerste lange speelfilm van 80 minuten. Er werden lange scenes opgenomen zodat er grote stukken van film aan elkaar geplakt kon worden waardoor er weinig duur filmmateriaal verloren ging. Het in elkaar zetten van een film, editen, ging letterlijk met een schaar en plakband. De termen, knippen (cut) en plakken (paste) komen uit de filmindustrie. Na de schaar kwamen er apparaten die er voor zorgde dat er met een machine geknipt en geplakt kan worden. Tevens konden deze apparaten de film precies op 1 frame stil zetten zodat er nauwkeurig ge-edit kon worden en werden de stukken celluloid aan elkaar gelast. Voor de komst van de geluidsfilm moest het verhaal in zijn geheel door het beeld verteld worden. Hierdoor moest de editor alles uit de kast halen om een begrijpbare film voor het publiek te maken. Sommige filmmakers beweren dat met de komst van de geluidsfilm de ontwikkeling op het gebied van editing stil kwam te liggen.

 

Video editing
hyvesMet de komst van de analoge video rond 1980 werd er een nieuwe manier van editten geintroduceerd. Een videoband kan niet geknipt en geplakt worden. Bij video editing wordt er een kopie van de mastertape gemaakt. Links zat de tape met het bronmateriaal en rechts een lege type. Doormiddel van twee ronde draaiknoppen kon gezocht worden naar het juiste moment op de mastertape en op de lege tape. Timeframes lopen mee op de video's die vastgelegd kunnen worden in het video editing apparaat. Om een stukje over te brengen van de mastertape naar de lege tape moest de editor een beginpunt en een eindpunt aangeven waarna het stukje op de lege tape werd gekopieerd. Het was ook mogelijk om live een voice over in te spreken. Een nadeel van deze manier van editten was dat met het kopieren van de video veel kwaliteit verloren ging.


Digitale editing
hyvesDoor de sterke ontwikkeling van computers rond 1990 kwamen er ook sofware programma’s die digitale video’s kon editten. Het eerste viedo edit programma was Adobe Priemiere 1.0 die anno 2009 een versie Adobe Premiere Pro CS4 heeft en nog steeds populiar is onder de semi professionals. Priemiere was in zijn eerste versies alleen voor de Apple beschikbaar waardoor op de dag van vandaag veel editors van een Apple computer gebruikt maken. Andere software programma’s zijn Final Cut Pro (alleen voor de Apple), Avid (professionele software), Pinnacle Studio (Windows). Een voorwaarde om met editing software te werken is dat het video materiaal gedigitaliseerd is. Het principe van digitaal editen is dat er een aantal master video’s geïmporteerd worden. Deze video’s kunnen geheel of gedeeltelijk op een timeline geplaatst worden.  Deze stukken video kunnen handmatig ingekort worden. Met de knip tool kunnen video’s in twee stukken (shots) worden geknipt waarna één van de twee stukken delete kan worden. Met de edit software was het niet meer nodig om alleen hard cuts te maken maar konden twee shots in elkaar overvloeien; crossfade. Andere vormen van overgangen zijn; wipes (Star Wars) en fades (documentaires). Legio andere digitale mogelijkheden kwamen de editor tot zijn beschikking zoals, inzoomen op het beeld, text toevoegen, slowmotion, fast forward, picture movement, etc. Wanneer de edit van de video klaar is kan de film in ieder gewenst formaat gepubliceerd worden, zoals mpg, wmv, avi, flv of mod. Met de komst van het digitaal bewerken van films konden ook amateurs filmpjes maken, wat een enorme duw in de rug voor het ontstaan van video websites heeft gegeven zoals YouTube.

Geschiedenis van de Video 
       
spacer