instagram      
spacer
spacer home/ IT/ Apple spacer
 

Apple

i macApple staat bekend als het bedrijf wanneer het om "design" gaat. De PC met muis en gebruikersvriendelijke besturingssysteem in 1984 is daar het eerste voorbeeld van. Op dat moment was IBM de belangrijkste concurrent op het gebied van pc's. IBM was in de jaren 90 dusdanig groot dat het bijna onmogelijk was om tegen te concurreren. Eigenaar en oprichter van Apple, Steve Jobs had bedacht dat de Apple computer daarom makkelijk in het gebruik en prettig om naar te kijken moest zijn. Dit gegeven was in 2015 nog steeds de belangrijkste pijler van het bedrijf.

Personal Computer
Doordat de Apple computers duurder waren dan andere pc's lukte het niet om de dominante positie die het in de jaren 70 had te behouden. Steve Jobs is altijd de motor achter het bedrijf geweest maar door interne conflicten stapte hij in 1985 uit het bedrijf. In 1991 had Apple met de laptop Powerbook een hit, in het eerste jaar werd meer dan een miljard dollar aan omzet genereerd. In 1997 kwam Jobs weer terug bij Apple en werd de iMac ontwikkeld die in 1998 uitkwam. De iMac, ontworpen door Jonathan Ive was een groot succes. In menig Reclame bureau bepaalde de transparante monitoren het beeld op het kantoor. Iedere computer gebruiker die iets met design had moest een iMac hebben. In de eerste 5 maanden werden er 800.000 van verkocht.

i podOndanks het succes van de iMac bleef de pc een cult product. De gebruikers waren fanatiek over hun computer op het religieuze af maar de meeste computer gebruikers (90%) hadden een Windows computer. Met de komst van de iPod in 2001 werd het grote publiek bereikt. De iPod was een simpel apparaat waarmee muziek afgespeeld kon worden, een soort opvolger van de Sony Walkman. In 6 jaar tijd werden er 100 miljoen iPods verkocht. Het ontwerp was net als het gebruik, simpel. Een witte body met maar een paar knoppen. Het was evenals de iMac ontworpen door Jonathan Ive, die daarmee een van de meest invloedrijkste produkt ontwerpers werd. Doordat de iPod een relatief goedkoop apparaat was kon iedereen een Apple kopen. Dat het niet meer dan een mp3 speler was, deerde de kopers niet. Apple zette een trend in op gebied van produkt design waar alle ontwerpers nadien rekening mee moesten houden. Het publiek wilde apparaten die zo simpel waren dat een gebruikshandleiding niet meer nodig was.

I-Pod-Phone-Pad
Omdat de iPod een beperkt apparaat was, moest er nagedacht worden over een volgend device. Dat werd uiteindelijk de iPhone die in 2007 werd uitgebracht. Er werden in twee jaar tijd 22 miljoen iPhones verkocht waarmee Apple een directe concurrent van Nokia en Blackberry werd. De iPhone was het alles in een apparaat, het kon bellen, internetten, muziek en films afspelen, navigeren, games spelen, foto's maken, video's maken, geluid opnemen, agenda bijhouden, etc. Maar Apple was en is nog lang niet klaar. Met de I-pad in 2010 werd de standaard voor een nieuw device neergezet. Een scherm ter groote van 25 bij 20 cm en zo plat als een dubbeltje waarmee gewerkt kan worden als met een laptop. Het apparaat werd in 2010 wereldwijd 7,5 miljoen keer verkocht terwijl het maar een half jaar verkrijgbaar was. Het grootste succes van de ipad was dat de concurrentie niet snel genoeg met een antwoord kon komen waardoor Apple een grote voorsprong kreeg op de Tablet Markt. Alleen Samsung kon net op tijd een kloon uitbrengen voor de Ipad en ook voor de IPhone.

Post Steve Jobs
ipad Op 24 augustus 2011 kondigde Steve Jobs aan te zullen stoppen als CEO bij Apple vanwege zijn gezondheid. Op dat moment was Apple uitgegroeid tot een van de meest waardevolle IT bedrijven ter wereld op de beurs. Het was IMB en zelfs Microsoft voorbijgestreefd. De opvolgers zoals de Ipad 3 en de Iphone 5 waren klaar om uitgebracht te worden. Toch waren er ook minder rooskleurige zaken aan de hand zoals de grote rechtszaken tussen Apple en Samsung. Steve Jobs stierf oktober 2011. De vorige keer dat hij het bedrijf verlaatte, ging Apple bijna failliet en moest nota bene Microsoft Apple van de afgrond redden door een kapitaal injectie van 150 miljoen dollar te geven. Maar zonder Jobs en met de komst van Tim Cook bleek Apple uit te groeien tot het kapitaal krachtigste bedrijf van de wereld met top producten als Ipad, Ipad mini en de Iphone. Volgens Jobs moest je ieder Apple apparaat willen likken, een traditie die in eren wordt gehouden. Zonder deze uitstraling maakt Apple producten die je bijvoorbeeld ook bij Samsung kan kopen.

Website Apple van 2000 tot 2009

Tim Cook en Jonathan Ive
Jonathan-IveTim Cook werd in augustus 2011 de nieuwe CEO van Apple. Hij had de schier onmogelijke taak Steve Jobs te vervangen, die op dat moment ernstig ziek was. Gelukkig voor Cook had Jobs voor de eerst volgende 5 jaar al een reeks van nieuwe produkten bedacht waar hij op verder kon borduren. Wat Cook in het begin vooral deed is variaties uitbrengen van bestaande produkten, zoals de Ipad mini, de grotere Iphone 5, en de Iphone 6 plus. Dit bleek een juiste zet, de verkoopcijfers stegen behoorlijk. De aandelenwaarde van Apple zijn sinds augustus 2011 tot mei 2015 ruim verdubbeld waardoor Apple het meest waardevolle bedrijf ter wereld werd. Cook promootte Jonathan Ive (Sir Design) die een prominentere rol in de "userinterface" ontwikkeling kreeg van de produkten, iets waar Jobs zich in het verleden tot in de kleinste details altijd mee bemoeide. Hierdoor werd het unieke gevoel van Apple produkten gewaarborgd.

Apple Watch
In september 2014 werd de Apple Watch dan eindelijk gepresenteerd aan het publiek. De geruchten over dit nieuwe product gingen al jaren de ronde. De concurrent Android had al Android Wear op de markt gebracht waarmee smart-watches gemaakt konden worden zoals de Samsung Gear. Het publiek reageerde vrij negatief op deze smart-watches. Het leek er op dat de concurrentie zich geen raad wist zonder een fysiek voorbeeld van Apple. De Apple Watch kwam in April 2015 officieel uit. Het goedkoopste model kosste iets meer dan 400 euro. De eerste verkoopcijfers leken tegen te vallen. Eind 2015 bleek hij wel al veruit de meest verkochte smart-watch op de markt.

 
       
spacer