instagram      
spacer
  home/ internet/ TOR    
spacer

TOR
sleutelTor netwerk (The Onion Router network) is een netwerk dat gebruik maakt van Onion Routing een techniek die door de US Naval Research Laboratory is ontwikkeld. Met dit netwerk werd het mogelijk om via het internet te communiceren zonder dat de zender en ontvanger zich kenbaar maakten. Hiermee werd het dus mogelijk om anoniem te internetten. Het IP adres (adres van een computer) van de gebruiker was niet te achterhalen zoals dat met gewone internet verkeer wel mogelijk is.

Het netwerk wordt bijvoorbeeld gebruikt voor militaire toepassingen, zoals het communiceren van aanvalsplannen tijdens een oorlog. Maar TOR kan ook voor civiele toepassingen gebruikt worden, zoals het beschermen van communicatie in totalitaire regimes. In landen als Iran en China wordt veelvuldig van het anonieme karakter van TOR gebruik gemaakt om informatie te delen die volgens deze regimes strafbaar zou zijn.

snelwegToch heeft Tor vooral bekendheid gekregen wegens de illegale activiteiten die er op plaats vinden. Het anonieme karatcter van TOR heeft er voor gezorgd dat het een hemel is geworden van de verboden informatie. Het overgrote deel van deze informatie bestaat uit pedo visueel materiaal. Ook worden drugs aangeboden en bieden huurmoordenaars hun diensten aan. Verder communiceren extreme groeperingen zoals White Power en Hamas middels het TOR netwerk.

Voor de thuis gebruiker is TOR niet direct toegankelijk. Aller eerst moet er een programma worden geïnstalleerd op de computer. Via de .org website van TOR, https://www.torproject.org/ kan de applicatie gedownload worden. Na installatie kan de Tor exe opgestart worden en zal automatisch de fire fox browser opstraten.
Het lastige van het TOR netwerk is dat je moet weten waar je naar toe moet. Er is niet een echte google voor de TOR website. Wat ook logisch is omdat juist iedere gebruiker anoniem wil blijven ipv dat ze gevonden willen worden.
Een goed beginpunt is de hidden wiki die te vinden is op het volgende adres:
http://7jguhsfwruviatqe.onion/index.php/Main_Page

Via de hidden wiki kun je net als op wikipedia allerlei basis informatie vinden. Ook kun je vanaf deze site naar andere TOR websites komen.

 


spacer
       
spacer