instagram      
spacer
spacer home/ App/ Maps spacer
 

Maps

mapsDe app Maps is door Google ontwikkeld om met de smartphone te kunnen navigeren. Maps komt voort uit de desktop versie die in 2005 het levenslicht zag. Maps was bij uitgave vooral een digitale landkaart. Het was een soort stratenboek op de computer. Het grote voordeel van Maps ten opzichte van de papieren landkaarten was dat een landkaart verouderd raakt en daardoor verkeerde informatie bevatte terwijl Maps door Google werd geupdatet zodat de gebruiker altijd van de meest recente versie gebruik maakte.

Deze kaarten service was oorspronkelijk van het Deense bedrijf Where 2 Technologies wat door Google in oktober 2004 werd overgenomen. Na de overname bleven de twee belangrijkste ontwikkelaars bij Google om Maps verder door te ontwikkelen. Maps voor de desktop werd een enorm succes mede door de mogelijkheid om routes van punt A naar B met bijbehorende route informatie te creeren. Het enige nadeel was dat een desktop computer niet in de auto kon worden meegenomen. Voor navigatie was de gebruiker afhankelijk van de TomTom of de Garmin. Dit waren aparte apparaten speciaal gemaakt om te navigeren van punt A naar B. Omdat de navigatie apparaten de fysieke kaarten vervingen waren de fanatieke autorijders reuze blij met deze ontwikkeling. Ook als je een verkeerde afslag nam, zorgde de TomTom ervoor dat de route automatisch werd herberekend zodat je toch op je eindbestemming kwam. Het enige nadeel was dat je weer een extra apparaat bij je moest hebben wat ook nog eens gestolen kon worden als je het in je auto liet liggen. Bovendien kon je de TomTom niet op de fiets, openbaar vervoer of tijdens het wandelen gebruiken omdat er alleen autowegen op stonden.

mapsMet de komst van de Maps app in 2007 voor de iPhone veranderde de navigatie wereld. De app werd standaard meegeleverd met de iPhone zodat het succes van de iPhone tevens het succes van Maps werd. In 2009 werd Maps ook voor Android uitgebracht. Alle smartphone bezitters konden vanaf dat moment met hun mobiel, die ze altijd bij hun hadden, navigeren. Omdat de gebruikers de smartphone als navigatie nog niet gewend waren, werd de TomTom nog volop gebruikt. Maar in de jaren na 2009 nam de verkoop van navigatie apparatuur drastisch af. De Maps app was gratis en standaard meegeleverd op iedere smartphone. De gebruikers gingen langzaam maar zeker over op het mobiele navigeren. Ondanks dat Apple in 2013 besloot om Google Maps te vervangen met Apple Maps (met TomTom content) bleef Google Maps ongekend populair. De app voor de Apple Store die Google 3 maanden na het besluit van Apple uitbracht werd direct de meest gedownloade app op dat moment.

Met Google Maps werd het mogelijk om buiten de auto ook wandelend door de stad je bestemming te vinden. En het was niet nodig om de straatnaam van je eindbestemming te weten, je kon ook de bedrijfsnaam of restaurant intypen waarna Maps met suggesties kwam waar je waarschijnlijk naar toe wilde. Ook de gegevens van het openbaar vervoer waren beschikbaar waardoor je niet alleen wist hoe je bij het station moest komen maar ook hoe laat je trein vertrok. Indien de gebruiker van de browser chrome gebruikt maakt en ingelogd is met zijn Gmail onthoud Maps zelfs welke locaties zijn opgezocht op de desktop computer waardoor deze locaties als eerste verschijnen bij het invoeren van de bestemming op de smartphone.

Terug naar Apps

 
       
spacer