instagram      
spacer
spacer home/ App/ Angry Birds spacer
 

Angry BirdsAngry Birds

Angry Birds is een videogame die speciaal voor de smartphone ontwikkeld werd en in 2009 werd uitgebracht door het Finse bedrijf Rovio. De bedenker van het spel, Jaakko Iisalo, kreeg de opdracht om een grappig spel voor de net verschenen iPhone te creeren.

Dit bleek een meesterzet van Rovio te zijn omdat de gevestigde game ontwikkelaars de smartphones nog niet op de radar hadden. Als het spelletje maar enigszins leuk was lag er enorme markt voor Rovio open. Tot dan toe hadden ze slechts een succesvol spelletje gemaakt, King of the Cabbage World. De eerste ideeen van Jaakko werden afgewezen. Tot hij in Photoshop iets bedacht met vogeltjes, de leiding was enthousiast en wilde het spel direct spelen. Angry Birds werd dus een leuk spel.

Het moest gespeeld worden met een aantal rode vogeltjes en een katapult. Het vogeltje moest met de vinger op het scherm naar achter worden getrokken in de katapult waarna de vinger losgelaten moest worden. Het vogeltje schoot met een boog naar een aantal groene varkens die op een bouwwerk van hout, ijs of steen stonden. Als een varken werd geraakt of op de grond Angry Birdsviel, ontplofte hij. Om de volgende level te halen moesten alle varkens kapot gemaakt worden. Er konden punten behaald worden door de varkens kapot te gooien en de bouwwerken te slopen met zo min mogelijk vogels. De punten werden weer omgezet in 0 tot 3 sterren waarbij drie sterren de maximale score was. In de hogere levels kreeg de gamer andere vogels tot zijn beschikking die met een tik op het scherm zijn speciale kracht ten tonele bracht. Ook kwamen er andere groene varkens die groter waren of een helm droegen voor extra bescherming.

Angry Birds werd een ongekend succes. Een half jaar na zijn release stond het nummer 1 in de Apple Store en in 2012 was het meer dan 50 miljoen keer gedownload. Omdat het een betaalde app was van ongeveer 80 euro cent werd Angry Birds ook een financieel succes die zijn gelijke niet kende. Zelfs in 2016, 7 jaar na het uitbrengen van de game, is Angry Birds nog steeds de Moneymaker van Rovio. Door het uitbrengen van merchandise zoals pluche vogels en de vele spin off games werd het paradepaardje Angry Birds tot de laatste druppel uitgemolken. Zelfs de bioscoop film bleek in 2016 een hit. Een echte andere hit heeft Rovio daarna niet gemaakt maar beter een echte hit dan 100 doorsnee games.

Terug naar Apps

 
       
spacer