instagram      
spacer
spacer home/ App/ Android spacer
 

Android

AndroidAndroid is het mobiele besturingssysteem van Google. Het bedrijf Android Inc werd in 2005 door Google gekocht voor 50 miljoen euro om het product verder tot een mobiel besturingssysteem te ontwikkelen.

Google was rond 2000 de meest gebruikte zoekmachine in de wereld en met Google adwords verdiende de zoekmachine miljoenen dollars. Google had alleen een probleem, het was nergens de standaard zoekmachine. Op Windows computers was MSN search en later Bing de standaard. Op Apple apparaten was Safari de standaard browser en moest Google een aanzienlijk bedrag (1 miljard dollar per jaar) aan Apple betalen om de standaard zoekmachine te zijn. En voor de veel gebruikte Firefox browser moest Google eveneens geld betalen om als standaard zoekmachine te mogen fungeren. Ondanks dat Google de nummer één zoekmachine vanaf 2000 was, wist het dat het volledig afhankelijk was van de welwillendheid van zijn gebruikers en andere bedrijven om die positie te behouden. Gebruikers moesten veelal de Google zoekmachine opzoeken en als standaard instellen. Met het oog op de toekomst was dit geen goede positie. Google zocht naar mogelijkheden om hun zoekmachine als standaard te kunnen mee leveren zoals Microsoft en Apple met hun producten konden doen.

AndroidZelf producten maken met daarop de eigen software zoals Apple al jaren deed was een expertise die Google niet had en het zou enorm kostbaar zijn om deze expertise te kopen of te ontwikkelen. Een pc besturingssysteem ontwikkelen was zeker een optie maar de concurrentie met Microsoft zou veel energie, tijd en geld kosten en de pc leek niet het apparaat van de toekomst. De mobiele telefoon had vanaf 2000 en enorme groei doorgemaakt. Terwijl het apparaat zelf niet veel verder kwam dan bellen en sms-en. Hier lag een kans vond Google en dus werd er gezocht naar een bedrijf die een mobiel besturingssysteem in bezit had wat door Google verder ontwikkeld kon worden. Dit werd Android, opgericht in 2003 en opgekocht door Google in 2005. Omdat de smartphone markt in 2005 nog zeer klein was, werd er in eerste instantie verder ontwikkeld voordat Google het op de markt bracht. Dit gebeurde in 2007 als gratis en open standard alternatief  voor het iOS van Apple. De eerste Android smartphone kwam in 2008 uit, de HTC Dream. En snel daarna kwamen de eerste Samsung smartphones uit die de strijd met Apple op de smartphone markt aan kon gaan.

Omdat Apple smartphones en later ook de tablets relatief duur waren, was er een enorme markt voor goedkopere mobiele apparaten. Op al deze apparaten draaide Android omdat het gratis gebruikt mocht worden. De patent rechtszaken werden vaak door Google zelf uitgevochten zodat er redelijk veilig was om het Android systeem te implementeren. Het percentage Android mobiele apparaten steeg vanaf 2009 razendsnel en in september 2011 was iOS verslagen. Google was geslaagd in zijn opzet, op alle Android apparaten werd standaard de Google zoekmachine als mede Gmail, Maps, YouTube, Docs, Agenda, Chrome en Play Store gebruikt.

Terug naar Apps

 
       
spacer