instagram      
spacer


  Toby Alderweireld  
Toby Alderweireld Toby Alderweireld Toby Alderweireld

Toby Alderweireld
Toby Alderweireld (Wilrijk, 2 maart 1989) is een Belgisch voetballer die uitkomt voor Ajax. Alderweireld speelde in de jeugd van Germinal Beerschot Antwerpen, wat destijds een satellietclub was van Ajax. In navolging van zijn landgenoten Thomas Vermaelen, Tom De Mul en Jan Vertonghen maakte Alderweireld in 2004 de overstap van GBA naar Ajax en speelde daar vervolgens in de jeugdelftallen.

Gedurende het seizoen 2007/08 speelde Alderweireld officieel bij Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax, maar zat onder interim-trainer Adrie Koster een aantal keren dichtbij zijn debuut in Ajax 1, mede door blessures van andere verdedigers. Alderweireld werd een aantal keren wel in de wedstrijdselectie opgenomen, maar tot een officieel debuut kwam het uiteindelijk niet. Alderweireld speelde in het Amsterdam Tournament in de wedstrijd tegen Internazionale.

In het seizoen 2008/09 werd Alderweireld vlak voor de winterstop in de vaste A-selectie van nieuwe trainer Marco van Basten opgenomen, in navolging van zijn ploeggenoot bij Jong Ajax Daley Blind. Alderweireld werd meegenomen op het trainingskamp naar Portugal waar hij als basisspeler begon in de oefenwedstrijd tegen VfB Stuttgart. In de eerste wedstrijd na de winterstop mocht Alderweireld zijn debuut maken voor Ajax. Op 18 januari 2009 in de 82'ste minuut mocht Alderweireld invallen voor Miralem Sulejmani in de uitwedstrijd tegen NEC Nijmegen. Ajax stond met 2-3 voor en speelde, door een rode kaart van Dar´┐Żo Cvitanich, met 10 man en Alderweireld werd ingebracht om defensieve zekerheid te brengen. Ajax hield vol en won uiteindelijk met 2-4. Alderweireld stond in de belangstelling om gehuurd te worden door NEC. Alderweireld was de beoogde opvolger van de naar FC Twente vertrokken Peter Wisgerhof. Ajax liet Alderweireld echter niet gaan.

Op 26 februari 2009 maakte Alderweireld zijn debuut in de UEFA Cup tegen ACF Fiorentina. Hij viel in de 92e minuut in voor Miralem Sulejmani. Ajax speelde dat duel gelijk met 1-1, maar ging wel door naar de volgende ronde, omdat het de heenwedstrijd in Florence met 0-1 had gewonnen.[3] In het seizoen 2009/10 werd Alderweireld definitief bij de eerste selectie gehaald door de nieuwe trainer Martin Jol. Hij speelde zelfs regelmatig in de basis en kreeg een nieuw contract tot 2014.


spacer spacer
spacer