instagram      
spacer


  Tyrone Spong  
Tyrone Spong Tyrone Spong Tyrone Spong

Tyrone Spong Tyrone Spong Tyrone Spong

Tyrone Spong (Paramaribo, 3 september 1985) is een Nederlands-Surinaams kickbokser.

Tyrone Spong staat bekend om zijn krachtige stoten en trappen. Men ziet hem als een technisch zeer vaardige kickboxer. Hij won 64 partijen en verloor slechts drie keer in zijn carri?re. De bijnaam van Spong is "king of the Ring".

Spong traint van jongs af aan bij de sportschool van Lucien Carbin. Spong heeft een MBO diploma van een handelsopleiding. Toen hij vijf was, kwam hij naar Nederland. Spong vocht in Duitsland, Zuid-Korea, Zwitserland en Nederland. Vanaf 2009 wordt hij getraind door K-1 kampioen Ernesto Hoost. Spong is It;s Showtime kampioen in de klasse tot 95 kilogram.

Tyrone SpongSpong had in 2008 de ambitie om ooit tot de beste zwaargewichten in de K-1 te behoren. Door een hand blessure was hij in bijna heel 2010 niet meer aan vechten toe gekomen. Toch wist hij in dat zelfde jaar zijn droom te laten uitkomen. In het K-1 final 16 gevecht tegen Ray Sefo won hij op punten waardoor hij voor het eerst in zijn cariere bij de K-1 final 8 aanwezig was, een mijlpaal in zijn kickboksleven. In de final 8 van 2010 moest hij het in de eerste ronde opnemen tegen de latere winnaar Alistair Overeem. Tyrone verloor na 3 ronden op punten, maar was de enige tegenstander die niet knock-out ging tegen Overeem. Sinds 2011 heeft Spong het gewenste gewicht voor een zwaargewicht kickbokser. In datzefde jaar is hij naar Amerika verhuisd om zich op MMA toe te leggen. Toch kwam hij in Januari 2012 naar Leeuwarden om tegen Melvin Manhoef te vechten. Een partij die hij punten won. Hierna kwam hij wederom naar Europa om tegen Kick boks legende Peter Aerts te vechten, ook deze partij won hij op Knock out in de derde ronde.

Tyrone Spong: de beste worden, zo simpel is het (It's Shotime Leeuwarden van 29 januari 2012)

Melvin Manhoef is geen onbekende van je; hij benadert de partij als een battle van de oude generatie tegen de nieuwe generatie, zie jij dat ook zo? Niet echt; ik heb zelf waarschijnlijk meer wedstrijden gevochten dan Melvin. Qua leeftijd heeft hij gelijk, maar qua ervaring zeker niet. Ik ben ondertussen ook een veteraan in de sport; dit was mijn 105e wedstrijd, dus ik heb behoorlijk wat op mijn naam staan.

Melvin Manhoef maakt er doorgaans nogal een show van, waarbij hij de tegenstander voor de wedstrijd al behoorlijk uitdaagt. Dat was nu minder het geval; enig idee waarom? Omdat hij wist dat hij tegen mij moest en dat hij dus een zware avond tegemoet ging.

Toen ik je 5 jaar geleden sprak, zei je dat je bij de top van de K-1 zwaargewichten wilde horen. Dat is gelukt. Wat is nu de vervolgstap in je carriere? De K1 is helaas dood, want dat was voor mij nog de uitdaging. Tot nu heb ik in ieder geval al behoorlijk wat op mijn naam staan. Ik ben 9-voudig wereldkampioen in verschillende gewichtsklassen. Binnen elke gewichtsklasse waarin ik gevochten heb, was ik de beste. Ook bij de zwaargewichten, waar ik nu een tijdje zit, behoor ik wederom tot de besten. Daar heb ik wel een stukje geschiedenis mee geschreven. Hoewel men in Nederland er niet zo van houdt om dergelijke dingen over jezelf te zeggen, heb ik daar maling aan en wie dat niet bevalt, moet er niet naar luisteren.

Dat is wat je gepresteerd hebt; maar waar ga je naar toe? Waar ligt je toekomst? Ik woon momenteel in Amerika waar ik een aantal MMA jongens begeleid en met hen train. Dus het meest waarschijnlijke is dat mijn toekomst binnen de MMA ligt.

In dat geval lijkt de carrière die Alistair Overeem momenteel aan het maken is voor jou ook een mooi doel te zijn... De carrière van Alistair is de carrière van Alistair en ik heb mijn eigen doel. Als ik ervoor ga, ga ik er, zoals bij iedere uitdaging, helemaal voor. Dat wil zeggen dat ik in dat geval bij de beste ga behoren of de beste wordt, zo simpel is het.

Ga je daar ook in de zwaarste klasse uitkomen? Nee, dan zou ik in de light-heavy weights uitkomen, de klasse tot 93 kilo. In dat geval moet er dus wel een kilootje of 10 van af; dat gebeurt door het zogenaamde 'wieght cutten'. Je gaat dan met vocht spelen een dag voor de wedstrijd, dus dat moet wel lukken. Maar dat is allemaal toekomst muziek. We moeten dit vooral gaan uitproberen hoe dat gaat. Ik woon het grootste gedeelte van het jaar in Amerika, dus ik heb voldoende gelegenheid om me daar op te focussen.

Interview Tyrone Spong 2012 juni in Brussel gewonnen tegen Peter Aerts
Interview Tyrone Spong 2012 januari gewonnen tegen Melvin Manhoef
Interview Tyrone Spong 2009
Interview Tyrone Spong 2008

spacer spacer
spacer